Dit zijn de beste gravelbikes van 2021

Beste gravelbike

Ook de ontwikkeling in de fietswereld staan niet stil. Jaarlijks komen er weer nieuwe disciplines bij, zoals gravelbiken ofwel gravelfietsen. Dit is de laatste paar jaar heel populair. Daarom hebben wij ook een aantal gravelbikes getest, dus hieronder vind je een selectie van de beste gravelbikes waar we op gereden hebben. En waar moet je op letten als je een gravelbike gaat kopen? Ga jij het avontuur aan?

De beste gravelbikes

1. Van Rysel Gravelbike EDR Offroad GRX 1X

Van Rysel Gravelbike EDR Offroad GRX 1X

De beste gravelbike vinden wij de Van Rysel EDR Offroad. Dit model is zelfs goedgekeurd op wedstrijden! Frame en voorvork zijn gemaakt van carboni en de fiets heeft een 42-tandig superlicht Shimano GRX 800 voorblad. Een cassette van 11×42 en 42×11 om lekker soepel te fietsen op vlakke ondergrond, 42×42 voor het klimwerk.

Met de hydraulische schijfremmen en remblokjes in hars heb je een veilige en krachtige remmen, precies wat je nodig hebt bij een gravelbike. Het Fizik Antares zadel zit ook erg lekker moet ik zeggen. Een toppertje!

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

2. Triban gravelbike GRVL 900 Titanium Frame GRX

Triban gravelbike GRVL 900 Titanium Frame GRX

De Triban GRVL 900 hebben we ook voor lange ritten getest. Hij is erg comfortabel op gravelpaden en ook op asfalt. Misschien is het wel een van de meest comfortabele fietsen waar ik ooit op gefietst heb. De fiets heeft een titanium frame wat de trillingen goed dempt en maakt de fiets licht van gewicht.

Voorvork en balhoofdbuis zijn van carbon. De hydraulische schijfremmen GRX 400 zijn erg krachtig. 

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

3. Triban Gravelbike RC520

Triban Gravelbike RC520

Als je regelmatig fietst dan is de Triban gravelbike RC520 een goede keuze. Ook dit is weer een comfortabele fiets en je bent verzekerd van goed rendement op fiets- en gravelpaden. Het bredere stuur vond ik alleen wel even wennen, maar op zich is het wel fijn omdat je houding wat beter is tijdens het fietsen.

De hydraulisch-mechanische schijfremmen met halfmetalen blokken zijn ook prima. De remmen moesten wel eventjes voorwarmen had ik het idee, maar als je eenmaal aan het fietsen bent doen ze het goed. Zeker voor de prijs krijg je heel wat waar voor je geld!

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

4. Triban Gravelbike voor dames GRVLW 120 Microshift

Triban Gravelbike voor dames GRVLW 120 Microshift

De beste gravelbike voor dames die de wereld van het gravelbiken willen ontdekken. Met een enkel kettingblad 38-11/42, mechanische schijfremmen en tubeless wielen (23c), is het een eenvoudige fiets maar als beginner kun je er prima mee uit de voeten.

De geometrie en positie van de fiets is aangepast aan de lichaamsbouw van de vrouw. Wil je een gravelbike met bagagedrager? Je kunt ook spatborden en een bagagedrager voor of achteraan plaatsen.

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

5. Triban Gravelbike voor heren GRVLW 120 Microshift

Triban Gravelbike voor heren GRVLW 120 Microshift

Voor wie net begint met gravelbiken is de Triban gravelbike GRVLW 120 een goede keuze. Ook dit is een eenvoudige, maar prima fiets. De fiets heeft één kettingblad, een flared stuur en wielen en banden zijn tubeless. Door de geometrie rijdt dit model best comfortabel. Ook deze gravelbike kan met bagagedrager, die je voor of achter kunt plaatsen.

Net als de Triban gravelbike voor dames hierboven, heeft deze fiets ook mechanische schijfremmen die het ook goed doen bij vochtig weer. De wielen zijn wel snel lek, dus de kans dat je na een paar ritten banden moet vervangen zit erin.

Je kunt deze gravelbike bij de volgende webshops bestellen

Voordat je besluit welke gravelbike je gaat kopen is het handig om een aantal dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Wat wil je uitgeven? Als je bijvoorbeeld net begint met gravelbiken, dan wil je misschien niet teveel geld uitgeven. In dat geval zitten er ook zeker goedkope gravelbikes tussen. Heb je meer ervaring? Dan heb je er misschien meer voor over om een echt goede gravelbike te kopen. Wat is je doel met fietsen? Wil je wedstrijden gaan fietsen of fiets je meer voor het plezier? Dit heeft natuurlijk ook invloed op de keuze voor een fiets. Laat je bij het kopen van een gravelbike in ieder geval goed voorlichten. Wij hebben vast een begin voor je gemaakt! 

Wat is een gravelbike?

Gravelbikes zijn fietsen die voor veel verschillende ondergronden geschikt zijn. Om een vergelijking te maken met normale racefietsen: de normale racefiets is voornamelijk geschikt voor asfalt, de gravelbike is geschikt voor onverharde wegen. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld grindpaden (hier komt de naam ‘gravel’ vandaan), bospaden en lichte mountainbikepaden. Gravelbikes lijken veel op racefietsen maar ze hebben wel echt andere eigenschappen.

Gravelbike beste

Waarom een gravelbike?

Een gravelbike neem je voor het fietsplezier! Een racefiets is gericht op hoge snelheden en het asfalt moet zo glad mogelijk zijn, de gravelbike is vooral gericht op plezier en avontuur op onverharde wegen. In tegenstelling tot een mountainbike rijd je met een gravelbike geen parcours met hoogteverschillen, maar zoek je vooral gravelpaden op waarbij de focus ligt op snelheid.

Verschil tussen een gravelbike, racefiets en cyclocross

Racefietsen zijn vooral gemaakt om op het asfalt te rijden en wel zo hard mogelijk. Er zijn verschillende soorten racefietsen, maar het belangrijkste doel bij racefietsen is snelheid. Bij cyclocross fietsen is het juist het tegenovergestelde. Hierbij richt je je ook wel op het racen, maar dan rijd je op onverharde paden. Bij gravelbiken gaat het vooral om het avontuur en rijd je op zowel onverharde als verharde wegen. De gravelbikes zijn gemaakt voor lange ritten. Ook de geometrie van deze drie typen fietsen zijn verschillend. De racefiets heeft vaak een wat agressievere geometrie waardoor je explosief kunt fietsen. De cyclocross is totaal anders. Deze is gericht op explosiviteit en agressiviteit voor wedstrijden. Een cyclocross heeft een korter frame waardoor de fiets wendbaarder wordt. Je zit ook rechter op de fiets; bij veldrijden is het tenslotte minder belangrijk om aerodynamisch op je fiets te zitten. De trapas ligt bij een cyclocross altijd hoger dan een racefiets of gravelbike, waardoor je gemakkelijker over bijvoorbeeld takken kunt fietsen zonder dat je vast komt te zitten. Ook bij de banden zie je verschillen. Bij racefietsen gaat het vooral om snelheid dus zie je vaak smalle banden van maximaal 28 mm. Bij cyclocross fietsen heb je banden van maximaal 33 mm en bij gravelbikes heb je de optie om hele brede banden van bijvoorbeeld 40 mm eronder te monteren. Vaak worden er bij gravelbikes bredere banden gemonteerd omdat dat voor meer comfort en grip zorgt, wat je hard nodig hebt op de verschillende ondergronden.