Eerste racefiets kopen? Bekijk het COMPLETE stappenplan!

Eerste racefiets kopen

Droom jij ervan om mooie fietstochten te gaan maken met een racefiets en wil je eindelijk een keer deze droom realiseren? Dan is het tijd om je eerste racefiets te gaan kopen! Racefietsen zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en vooral verschillende budgetten. Waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van een racefiets? Hieronder zetten we de stappen en tips onder elkaar waar je op moet letten. Zo kun jij de juiste racefiets voor beginners kopen!

1. Bepaal je budget voor je racefiets

Zoals al aangegeven zijn er wielrenfietsen in verschillende prijsklassen. Je hebt al budget racefietsen van zo’n 300 euro en het kan oplopen tot zelfs meer dan 15.000. Als je je eerste racefiets gaat kopen kun je je afvragen of je wel zoveel geld hieraan uit wilt geven, maar uiteraard is dit voor iedereen persoonlijk. Bepaal dus eerst het budget van je toekomstige racefiets. Wil je een beetje kwaliteit dan betaal je toch al gauw 800 euro. Het hoeft in het begin misschien niet allemaal zo mooi en geavanceerd te zijn, maar het is wel prettig als je geen goedkope en krakkemikkige wielrenfiets hebt.

2. Kies het materiaal

De frames van de racefietsen worden gemaakt van carbon, aluminium, staal of titanium. Carbon en aluminium zijn veruit de meest gekozen materialen, dus dikke kans dat jij voor een van deze twee kiest. Wat zijn de voor- en nadelen? Een frame van carbon is erg licht en stevig, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Als je valt loop je kans dat je een scheur in je frame krijgt en kun je weer een nieuwe racefiets kopen. Wanneer je je eerste racefiets gaat kopen heb je waarschijnlijk nog niet veel kilometers gemaakt en weinig ervaring. Houd er rekening mee dat je misschien wat vaker zult vallen dan iemand die heel goed fietst. Een frame van aluminium is iets minder stevig, maar wel minder kwetsbaar. Wellicht dat een racefiets met een aluminium frame een goede keuze is als beginner. Staal wordt niet zo vaak meer gekozen. Dat komt omdat het best zwaar is en het kan gaan roesten. Geen duurzame optie dus! Titanium is ook erg licht en heel sterk. Ze worden ook niet gelakt dus daarmee krijgen ze een natuurlijke uitstraling. Vaak is de prijs dan wel wat duurder aangezien het gaat om hoogwaardig materiaal. Dit raden we dus af als je je eerste racefiets gaat kopen.

3. Let op de afmontage

Heb je het frame bepaald? Let dan op de afmontage ofwel “de groep”. Dit is een set onderdelen die zorgen voor het schakelen en aandrijven: de derailleur, crankstel, remmen, cassette, ketting en shifters. Shimano, Campagnolo en Sram zijn enkele merken die je tegen kunt komen met ieder een eigen kwaliteitsniveau. Shimano is hierbij A-kwaliteit.

Elektronisch schakelen

Tegenwoordig heb je steeds meer fietsen die elektronisch schakelen. Voor een eerste racefiets kun je beter niet kiezen voor elektronisch schakelen maar voor de reguliere groep.

Cassette
Verder hebben de meeste fietsen twee tandwielen voor. Dat noemen we dubbel. Voorheen was triple (drie tandwielen) de standaard, maar dit zie je niet veel meer. De cassette is het blok met tandwielen aan je achterwiel. Daarbij is een 10-speed een goede keuze, dus dat betekent een blok met 10 tandwielen. Het grote tandwiel zorgt er namelijk voor dat je licht trapt dus daarmee kun je goed een berg op fietsen. Heb je een kleiner tandwiel, dan trap je wat zwaarder. Als je wind mee hebt of bergafwaarts is dat fijn, maar anders niet. Fiets je al wat langer dan zijn je benen uiteraard meer getraind en kun je wat meer hebben!

4. De wielen en banden

Meestal krijg je een fiets met een standaard set wielen. Prima kwaliteit, maar op een gegeven moment is het wel de moeite waard om te overwegen om een nieuwe, betere set wielen te kopen. Bij een racefiets voor beginners is dit nog niet iets waar je rekening mee hoeft te houden, maar te zijner tijd wel. Kijk ook naar het gewicht van de wielen. Vaak staat er een maximaal gewicht op wat de wielen kunnen hebben. Houd je je hier niet aan dan kunnen de spaken breken.
Voor wat betreft de buitenbanden kun je het beste voor banden kiezen die niet snel lek gaan. Het is niet te doen om bij iedere fietstocht je band te moeten verwisselen. Wel is het zo dat deze banden zorgen voor meer rolweerstand, maar ook hier geldt dat je je hier als beginner geen zorgen over hoeft te maken. 

5. Laat je voorlichten

Iedereen is anders! Lichaamsbouw, lengte, gewicht… Allemaal zaken die van invloed zijn op de keuze van een racefiets. Laat je daarom goed voorlichten en informeren bij een wielrenspecialist. Zij hebben de juist ervaring en kunnen jou goed vertellen wat het ideale zadel is, de juiste framemaat, de goede maat stuur, de pedalen, wielen enzovoort. Vraag een verkoper het hemd van het lijf, daar zijn ze voor! Je kunt een fiets het beste daar kopen, zodat ze ‘m daar voor je in kunnen stellen. Je kunt ook een fiets kopen in een webshop. Veel webshops verkopen racefietsen voor minder geld maar dezelfde kwaliteit, dus wellicht een goede keuze voor een eerste racefiets. Laat deze dan wel afstellen bij een wielrenspecialist! Op marktplaats vind je ook weleens goede tweedehands racefietsen, maar specialisten hebben ze ook nog al eens staan. Struin ook eens internet af om te kijken naar de beste test voor racefietsen.

Instapmodellen racefietsen

Omdat we je graag zoveel mogelijk informatie willen geven, geven we je ook vast tips voor de beste instapmodellen. Allereerst is er de Sensa Romagna SLE. Dit is een fiets met een aluminium frame en is een betaalbare, allround racefiets met een mooi design en stabiele wegligging. Bulls is een Duits merk en staat bekend om de goede, betaalbare racefietsen. Van Bulls heb je het model Harrier 1, met ook een aluminium frame en een mooi design. Niet heel licht, maar wel een full carbon voorvork dus je stuurt wel licht. Nergens over na hoeven denken en lekker fietsen! Het is een betrouwbare fiets die als eerste racefiets zeer geschikt is. Tot slot heb je nog de Trek Émonda ALR 4. Net als de andere twee racefietsen ook van aluminium en ook wat zwaarder, maar wel stabiel en betrouwbaar. Het is niet de goedkoopste, maar ook zeker niet de duurste.

Met bovenstaande tips kom jij waarschijnlijk al een heel eind. Zeker met een eerste racefiets zijn bepaalde zaken nog niet zo van belang. Bekijk eerst of je het fietsen leuk vindt en maak je dan pas druk over andere dingen!